Hulp bij ontgiften

Het is essentieel voor de start van je behandeling dat je stopt met gebruiken. Dit is een grote eerste stap waarbij je extra hulp en ondersteuning nodig kan hebben. Wij bieden die ondersteuning en hulp bij ontgiften.

Tijdens de intake wordt er besproken welke intensiteit van ontgifting je nodig hebt en hoe en waar die gaat plaatsvinden.

Hulp bij ontgiften (detoxen) is mogelijk. Als een klinische detox (afkicken) nodig is, kunnen wij je adviseren waar je het beste en snelste terecht kunt. En dan zorgen we er ook voor dat je meteen aansluitend bij ons in behandeling komt.
Heb je al contact gehad met een klinische detox? Wacht dan even met start van de detox te plannen, dan kunnen we alles laten aansluiten.  

Clean worden

Het is belangrijk om bij de start van de behandeling clean te zijn. Je lichaam en geest zijn afhankelijk geworden van de alcohol of drugs. Voordat je geestelijk kunt afkicken, moet eerst je lichaam ontwennen.

Als je de middelen niet meer binnenkrijgt, kun je last krijgen ontwenningsverschijnselen. Denk daarbij aan rillen en zweten, misselijkheid, darmkrampen, hartkloppingen, slapeloosheid, hoofdpijn, spierpijn, somberheid… Dat kan soms heftig zijn. Afhankelijk van de ernst van je verslaving en het middel, kan begeleiding tijdens je detox nodig zijn om je lichamelijke reacties in de gaten te houden en om eventueel de afkickverschijnselen met medicatie te beperken.

Die begeleiding kan soms door een huisarts ambulant gedaan worden, in sommige gevallen is een opname in een detoxkliniek beter. Alcohol en GHB zijn middelen waarbij het gevaarlijk is om ‘cold turkey’ te stoppen, bij gebruik van een hoge hoeveelheid. Vaak is dan een klinische detox gewenst.  

In alle gevallen doen wij graag eerst een intake- en adviesgesprek met jou. Dan kan onze psychiater een goede inschatting maken van wat je nodig hebt en kunnen we bovendien de doorstroom van de detox naar de behandeling regelen. Het is namelijk heel belangrijk dat je direct na de detox in behandeling gaat, om de risico’s op terugval zo klein mogelijk te houden. Want dat is dan weer zo zonde van je harde werk in de detoxkliniek.

Meld je aan voor een intakegesprek, dan bekijken we samen hoe jij het beste geholpen kan worden.

Vragen?

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar info@zuyderwende.nl of bel: 045-7820555

 

Waarom Zuyderwende?

  • Deskundig team met ruime ervaring in GGZ;
  • Korte wachttijden;
  • Persoonlijke aanpak
  • Geborgen sfeer;
  • Zorg op maat;
  • Evidence based behandelingen
  • Multidisciplinaire behandeling;
  • Volledig vergoed (buiten eigen risico en verblijf);
  • Kwaliteitsstatuut