Cannabisgebruik

Het gebruik van cannabis (wiet, marihuana of hasj) begint meestal recreatief, maar loopt vaak op langere termijn uit de hand. Het lijkt ongevaarlijk. Blowen wordt soms net zo ‘gewoon’ gevonden als drinken. Maar dat het gebruik van cannabis in Nederland bij wet is toegestaan, betekent niet dat het geen kwaad kan. Cannabis is zeer verslavend. (Net zoals alcohol.)

Cannabis, wiet, of marihuana is afkomstig van de hennepplant, om precies te zijn van de toppen van de bladeren van de vrouwelijke wietplant. Er zijn twee hoofdsoorten hennep: de Cannabis Sativa en de Cannabis Indica. De meeste planten zijn kruisingen. Van de werkzame stoffen in hasj en wiet is THC (tetrahydrocannabinol) het belangrijkst. Het komt via de longblaasjes of maag in het bloed terecht en vervolgens in de hersenen. Als je cannabis rookt, gaat dat proces sneller dan wanneer je het eet of drinkt. De THC zorgt voor een high of stoned gevoel. Als je ‘high’ bent, ben je actief, spraakzaam en komt in een zorgeloze, vrolijke stemming. Je kunt zomaar de slappe lach krijgen, krijgt een levendige fantasie, en kunt in jezelf gekeerd raken. Word je ‘stoned’, dan ben je ontspannen, bedwelmd, apathisch en loom.

Cannabis is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Zodra je ermee stopt kun je dan ook last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, rusteloosheid en prikkelbaarheid. Deze verschijnselen treden vooral op in de eerste twee weken van het afkicken. Daarna nemen die klachten af, maar het verlangen (de zucht) naar wiet kan dan blijven.

Risico’s voor je gezondheid

Het gebruik van cannabis heeft nogal wat risico’s voor je gezondheid, op lichamelijk en psychisch gebied. Het beïnvloedt bijvoorbeeld je kortetermijngeheugen. Je bloeddruk daalt waardoor je je minder goed kunt concentreren. Je voelt je regelmatig ziekjes en/of angstig. Vaak wordt je stemming versterkt. Als je depressief bent, kan dat door het gebruik nog erger worden. Ook je eigenwaarde en je zelfvertrouwen gaan achteruit. Je kunt een ‘slechte trip’ hebben en wantrouwend en achterdochtig worden. Op de lange termijn kan cannabisgebruik zelfs psychische klachten en psychoses veroorzaken. Isolatie, eenzaamheid en sociale verwaarlozing komen ook veel voor.

Als je  veel joints rookt, heeft dat natuurlijk invloed op de gezondheid van je longen, maar ook op je hart en bloedvaten.

We spreken over verslaving wanneer het wíllen blowen is veranderd in het móeten blowen, ongeacht de gevolgen.

Ben je verslaafd aan cannabis (wiet of hasj), dan kan Zuyderwende je helpen op weg naar herstel.

Vragen?

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar info@zuyderwende.nl of bel: 045-7820555

 

Waarom Zuyderwende?

“De een drinkt een glaasje wijn voor het slapen gaan. Ik rook een joint om te kunnen slapen. Zolang ik er niemand kwaad mee doe…”

Ben ik verslaafd aan cannabis?

Verslaving heeft een aantal kernmerken en symptomen. Misschien herken je er een paar die van toepassing zijn op verslaving aan hasj of wiet (cannabis).

Over het algemeen merken gebruikers dat ze steeds meer van het middel nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Het gebruik kost veel tijd en energie. Waarschijnlijk lijden school, werk, hobby’s en sociale bezigheden onder je gebruik. Ga jij door met gebruiken, ondanks dat het voor problemen zorgt en je je rot voelt na gebruik?

Misschien gebruik je om je hoofd ‘rustig’ te krijgen en/of minder te voelen. Ondertussen voel je je vaak onzeker, bang en onrustig. Wellicht heb jij of je omgeving last van je wantrouwende houding.

Heb je al eens geprobeerd te stoppen voor een langere periode en kwam je erachter dat het toch niet zo makkelijk was als gedacht? Misschien had je last van onthoudingsverschijnselen zoals onrust, slaapproblemen, zweten en concentratieproblemen. Zuyderwende helpt je graag!

Behandeling van je verslaving

Zuyderwende biedt behandelingen op maat aan, gericht op individuele doelen en behoeftes. Tijdens een gesprek met een psycholoog en psychiater wordt gekeken welke behandeling het beste bij jou past. Meld je aan voor een intakegesprek, dan bekijken we samen hoe jij het beste geholpen kan worden.