Behandelmogelijkheden

Zuyderwende biedt diverse behandelmogelijkheden, op weg naar langdurig herstel van je verslaving. De behandeling wordt in de meeste gevallen volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar. Als dit niet het geval is, dan nemen wij het niet vergoede deel voor onze rekening. Dit met uitzondering van je eigen risico en eventuele kosten voor verblijf in het Sober Living House.

We bieden behandeling voor verschillende gedragsverslavingen en middelenverslaving, mits je lichamelijk clean en sober bent.

Hulp bij ontgiften (detoxen) is mogelijk. Wanneer een klinische detox (afkicken) voor bijvoorbeeld cocaïne, alcohol of cannabis nodig is, kunnen wij je adviseren waar je het beste terecht kunt. 

De een heeft een intensievere behandeling nodig dan de ander. Om erachter komen bij welke behandeling het beste bij je past, voeren we eerst een intake- en adviesgesprek. Daarvoor kun je jezelf aanmelden met een geldige verwijsbrief van de huisarts. Je kunt de verwijzer ook onze digitale verwijsbrief laten invullen.

Heb je een geldige verwijsbrief? Neem dan contact met ons op. 

Vragen?

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar info@zuyderwende.nl of bel: 045-7820555

 

Waarom Zuyderwende?

Vijfdaagse behandeling

De vijfdaagse dagbehandeling vindt in groepsverband plaats onder begeleiding van psychologen, vaktherapeuten, counselors en ervaringsdeskundigen. Daarbij heb je meerdere keren per week individuele gesprekken met je behandelaar en word je regelmatig gezien door de psychiater. De behandeling duurt minimaal 8 weken waarbij het mogelijk is te verblijven in ons Sober Living House.

De behandeling vindt plaats op de Willemstraat 119 te Heerlen. Het Sober Living House is op een andere locatie die te voet gemakkelijk bereikbaar is vanuit de Willemstraat.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur van de behandeling is afhankelijk van het traject.

Vijfdaagse dagbehandeling: 5 dagen per week; van maandag tot en met vrijdag van 09:00-17:00 uur, minimaal 8 weken.

Individuele behandeling: 2 maal per week een één-op-één gesprek, gedurende 10 weken á 20 consulten. De gesprekken duren 45 minuten tot een uur.

Ambulante, individuele behandeling

De ambulante, individuele behandeling vindt tweemaal per week plaats met een psycholoog in een één-op-één setting. Je wordt zoveel mogelijk in je eigen omgeving geholpen. Het traject duurt ongeveer 10 weken. Als het nodig is om langer aan je herstel te werken, wordt er samen met de psycholoog gekeken naar een verlenging van het traject of eventueel opschaling naar de vijfdaagse dagbehandeling.

De gesprekken vinden plaats op de bovenste verdieping van onze locatie aan de Willemstraat 119 te Heerlen.

Onze aanpak

Zowel bij onze groepsbehandeling als het individuele traject is onze behandelmethode ‘evidence based’. Dit betekent dat deze gebaseerd zijn op de actuele kennis uit de wetenschap.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) en Community reinforcement approach (CRA) worden zowel in groepsverband als ook tijdens de individuele contacten aangeboden.

Ons behandelprogramma wordt aangevuld met psycho-educatie (ook voor naasten), vaktherapie beeldend vormen, terugvalmanagement, sociale vaardigheidstraining en fitness, yoga en meditatie.

Andere problemen

Heb je naast je verslaving ook een psychische stoornis (bijvoorbeeld een angststoornis, depressie, persoonlijkheidsstoornis of ADHD), dan noemen we dat een dubbele diagnose. Je verslaving staat bij onze behandeling voorop. Daarnaast is het mogelijk ook je psychische stoornis (comorbide problematiek) mee te nemen in de behandeling. Wil je zeker weten of wij jouw verslavingsproblematiek in combinatie met een andere diagnose kunnen behandelen? Neem dan even telefonisch contact op via: 045-7820555.

Heb je financiële problemen of moeite met praktische doelen op een ander leefgebied (zoals sociale relaties, werk, of gezondheid)? Onze maatschappelijk werker kan samen met jou een stappenplan maken en je helpen geleidelijk aan je doel te werken. Gedurende het proces bepalen we in overleg met jou een passend nazorgtraject (link).

Meer weten? Stel ons gerust je vragen. 

Heb je een verwijsbrief van je huisarts en wil je van je verslaving af? Meld je dan aan voor een intakegesprek.