Medicijn(en)misbruik

Medicijnenmisbruik is veelvoorkomend in Nederland. Helaas wordt dit niet snel erkend en het blijft daarom vaak onbehandeld.

Veel mensen krijgen regelmatig pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen voorgeschreven. We zien vaak dat een bepaalde groep mensen hun medicijnen langer gebruiken dan noodzakelijk of meer gebruikt dan de geadviseerde hoeveelheid. Pillen van de dokter, dat lijkt allemaal zo erg niet. Er bestaat vaak een dunne lijn tussen de nodige inname van voorgeschreven medicatie en het misbruik ervan. Meestal ben je je niet bewust van de ernstige risico’s van langdurig gebruik.

Veel voorkomende pijnstillers, slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen die zeer verslavend werken, zijn bijvoorbeeld benzodiazepinen (benzo’s zoals diazepam, lorazepam, oxazepam) en opiaten (zoals oxycodon).

We spreken over verslaving wanneer het wíllen gebruiken van medicijnen is veranderd in het móeten gebruiken van medicijnen, ongeacht de gevolgen.

Ben je verslaafd geraakt aan medicijnen, dan kan Zuyderwende je helpen op weg naar herstel.

Ben ik verslaafd aan medicijnen?

Verslaving heeft een aantal kenmerken en symptomen. Misschien herken je er een paar die van toepassing zijn op jouw medicijnverslaving.

Over het algemeen merken gebruikers dat ze meer van het middel gebruiken dan voorgeschreven was. Sterker nog, je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. En je gebruikt het ook langere tijd. Waarschijnlijk lijden school, werk, hobby’s en/of sociale bezigheden onder je gebruik. Misschien heb je ook last van onthoudingsverschijnselen als je het gebruik probeert te minderen of te stoppen. Bijvoorbeeld een gevoel van onrust, slaapproblemen of prikkelbaarheid.

Je hebt vast weleens bedacht om ermee te stoppen en toen bleek dat waarschijnlijk heel moeilijk te zijn. Ga jij door met gebruiken, ondanks dat het voor problemen zorgt?

Behandeling van je verslaving

Zuyderwende biedt behandelingen op maat aan, gericht op individuele doelen en behoeftes. Tijdens een gesprek met een psycholoog en psychiater wordt gekeken welke behandeling het beste bij jou past. Meld je aan voor een intakegesprek, dan bekijken we samen hoe jij het beste geholpen kan worden.

Vragen?

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar info@zuyderwende.nl of bel: 045-7820555

 

Waarom Zuyderwende?

  • Deskundig team met ruime ervaring in GGZ;
  • Korte wachttijden;
  • Persoonlijke aanpak
  • Geborgen sfeer;
  • Zorg op maat;
  • Evidence based behandelingen
  • Multidisciplinaire behandeling;
  • Volledig vergoed (buiten eigen risico en verblijf);
  • Kwaliteitsstatuut

“De dokter had Oxazepam voorgeschreven om te kunnen slapen. Ik nam al gauw meer dan de voorgeschreven dosis, om te kunnen slapen. De arts schreef mij toen niks meer voor, dus kocht ik het bij een dealer. Nu verdoof ik mezelf de hele dag door. ”